M.S. "Quayonge"

M.S. "Quayonge"
Mijn reisbrieven publiceer ik onder de naam "Quayonge", naar de boot, waarmee wij vele jaren over de Friese Meren, de Waddenzee en het IJsselmeer hebben gezworven.

donderdag 18 juli 2013

Bando de la Huerta, Murcia

Op dinsdag, 2 april 2013 heb ik Murcia bezocht om wat mee te maken van het feest:


Bando de la Huerta.


Na de Vastentijd start in de hoofdstad (van het autonome landsdeel) Murcia  de week van de Fiestas de la Primavera (de lentefeesten). Met wel 100 programmaonderdelen is het een bijzonder groot evenement.
 
De hoofdtribune …………………

Meteen op de dinsdag na Pasen als de Semana Santa – de Heilige Week: de week voor Pasen - voorbij is, wordt de “Bando de la Huerta” gehouden. Murcia viert dan op folkloristische wijze het feest van de tuinderijen en de boomgaarden.
Dit is een echte feestdag voor de stad, waarop de Murcianen hun verbondenheid met de
tuinders bevestigen.


De stad Murcia ligt centraal in het vruchtbare dal van de rivier de Siguro, die door het centrum  van de stad loopt. Aan beide zijden van de rivier liggen de vlakke landerijen en boomgaarden, die door de huertanos – de tuinders – worden bewerkt. Tegenwoordig is men weliswaar economisch minder afhankelijk van het op traditionele wijze bewerken van de tuinen en boomgaarden, maar dat neemt niet weg, dat de daaraan verbonden folkloristische muziek en Murciaanse gastronomie van belang zijn voor de lokale cultuur. Op deze dag gaat dan ook zowat iedere Murciaan in de traditionele tuinderskleding de stad in en geeft zich over aan de viering van het einde van de vastentijd en het begin van de lente. Men doet dat samen met familie en vrienden, smult van de tapas en neemt deel aan de diverse activiteiten met als sluitstuk de grote parade, uitbeeldende de tradities van de Huerta.


De kleding kan overal in de stad worden gekocht in speciale winkels als simpele confectie, maar ook meer sierlijke, hand geborduurde uitvoeringen zijn voorhanden, alles afhankelijk van het enthousiasme en de omvang van de portemonnee van de koper.



Eén van de hoofdzaken die dag is lekker eten in de stad en je vindt dan ook overal, in straten en stegen, op pleinen en in de parken kramen, waar je dat heerlijks kunt kopen. Hiertoe hebben de horecagelegenheden trouwens ook hun terrassen flink uitgebreid. Overigens worden de kramen veelal geëxploiteerd door verschillende verenigingen met het doel fondsen te verwerven voor de diverse folkloristische activiteiten, die gedurende het hele jaar plaatsvinden. Zij proberen dan ook om de hoogste kwaliteit aan traditionele Murciaanse tapas en drankjes te bieden.




Het is eigenlijk zo, dat als je deze dag Murcia bezoekt voor de Bando de la Huerta, je gewoon een leuke kraam of terras opzoekt en je laat verwennen met tapas, michorones Murcianos (zie onderstaande foto van www.mis-recetas.org ) in diverse



variaties, morcillas (een soort bloedworst), stevige kippensoep met gehaktballen en paparajotes (gebakken citroenbladeren besprenkeld met suiker en kaneel). Zuig hiervan alleen het omhulsel op en eet niet – zoals sommige toeristen doen – het citroenblad op. Dat levert trouwens altijd weer de nodige hilariteit op aan de tafels met de autochtone Murcianen.
 

Paparajotes (foto http://www.regmurcia.com/ )


Als je nog niet zo bedreven bent in de Spaanse taal, zoek dan een druk bevolkte kraam of terras uit en wijs – bij anderen - aan, wat je lekker lijkt. Ben je met meerdere personen, neem dan allemaal wat anders en proef van elkaars bestellingen. Als je voor 12 tot 14 euro verteert, inclusief drankjes, dan is dat al heel veel en kun je zowat alle specialiteiten proberen. Geef je bestelling wel duidelijk op: wat je wilt hebben en hoeveel porties ervan.


De bekendste kramen staan langs de hele rivier en op de meeste grote pleinen en in de grote parken.





Vanaf 5 uur ’s middags wordt de Parade van de Bando de la Huerta gehouden. Het duurt enkele uren, voordat de hele tocht voorbij is gekomen. Net als bij de processies en het feest van de Entierro de la Sardina staan overal langs de route tribunes, waar je voor enkele euro’s per zetel kunt plaatsnemen. De dames op onderstaande foto waren overduidelijk de hoofdgasten op de hoofdtribune: vermoedelijk de Tuinderskoningin en haar belangrijkste hofdames. Ik vond ze erg mooi en ze genoten zelf ook duidelijk van hun functie deze dag blijkens hun stralende lach naar mij(n camera).



De eerste praalwagens laten de tradities van de tuinderijen zien:  het bakken van het brood met een echte rokende houtgestookte oven aan boord, het dorsen, wat natuurlijk met een echte ezel wordt gedaan, kleren wassen in de rivier met de hand, handsmeedwerk, etc.


Daarna volgt een groot aantal door paarden of ossen voortgetrokken wagens, mobiele kramen, van waaruit zaken als fruit, drankjes, brood, worst en andere cadeautjes onder het naar voren dringende publiek worden verdeeld.











De hoeveelheid wagens, rijtuigen, karren, oude en ver vooroorlogse voertuigen – brommertjes, fietsen, motorfietsen, landbouwwerktuigen in onafzienbare stoet - suggereert, dat ten minste één groot landbouwmuseum – het kunnen er ook meerdere zijn - compleet is leeggetrokken om het talrijke publiek deze jaarlijkse en instructieve parade aan te bieden.




Als je het feest wilt meemaken, verdient het aanbeveling in de eerste helft van de ochtend te komen. Het is niet zeker, of je in of dichtbij het centrum kunt parkeren. Goede wandelschoenen verdienen dus aanbeveling.


Ties Wierda


Tekst: onder meer vertaald naar Murciatoday – www.murciatoday.com
Foto’s: eigen foto’s, tenzij anders vermeld.


Zie voor meer reiservaringen mijn complete blog: www.quayonge.blogspot.com .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten