M.S. "Quayonge"

M.S. "Quayonge"
Mijn reisbrieven publiceer ik onder de naam "Quayonge", naar de boot, waarmee wij vele jaren over de Friese Meren, de Waddenzee en het IJsselmeer hebben gezworven.

zondag 26 oktober 2008

20081026 Cambrils

Cambrils, 26 oktober 2008

Lieve en beste allemaal,

Het is vandaag wintertijd geworden, maar dat merken we hier vandaag nog niet anders, dan dat het straks eerder donker zal zijn. De temperatuur is prima; kijk maar:


Bovenaan de buitentemperatuur, dan de temperatuur in de caravan, vervolgens het tijdstip (14:52) en dan de datum (26/10 SU). De verwachting voor de komende week is echter niet goed. Vanaf dinsdag zal het gaan regenen en de temperatuur zal dan blijvend flink zakken. Dit is een goede reden om morgen de boel schoon te maken en in te pakken en dinsdagochtend vroeg de thuisreis te aanvaarden. We hebben weer een driedaagse reis gepland – het weer onderweg lokt op geen enkele wijze uit om ergens nog te verwijlen – en dan zouden we dus donderdag weer in Harlingen moeten aankomen. We moeten maar eens kijken of het lukt, want we rijden weer een andere route tot aan Parijs en na Parijs zitten we vermoedelijk weer met de werkzaamheden aan de N2. Maar goed, voorlopig genieten we nog even van de nazomer. Hens is al begonnen met opruimen en de laatste vakantiewas is vanmorgen gedaan. Dan ziet het er zó uit bij de caravan:


Binnen drie uur is alles weer kurkdroog. Een wasdroger heb je hier echt niet nodig.

Ook langs het strand kun je zien, dat de winter nadert. De strandtenten worden op veel plaatsen al weer afgebroken. Op een dag als vandaag zitten er echter nog veel mensen op het strand en wordt er ook nog gezwommen in zee.


Een leuke bezigheid in de vissershaven is het netten boeten. Het zijn de ouderen, die deze taak voor hun rekening moeten nemen. Dat levert onderstaand pittoresk plaatje op:



De vissersvloot is hier niet zo groot, maar de visserij is natuurlijk altijd wel een belangrijke bedrijfstak geweest in Cambrils, zoals in alle plaatsen langs de kust. Er wordt hier ook veel vis gegeten en in de supermarkten vind je prachtige uitstallingen van allerlei vissoorten. Daarnaast zijn er nog een stuk of wat aparte viswinkels in het stadje, alle met een ruime sortering. Het zal dan ook geen verbazing wekken, dat er ook een straat naar de beoefenaars van deze bedrijfstak is vernoemd en natuurlijk weer op een prachtige wijze aangegeven:



We hebben de afgelopen week op woensdag en donderdag bijzonder slecht weer gehad. Het heeft beide dagen veel geregend en de temperatuur kwam beide dagen niet boven de 11 graden C uit. Het schijnt zo te zijn, dat er langs de zuidelijker costas echter nog veel slechter weer is geweest en ook veel langduriger. Daarentegen hoorden we van mensen, die uit Blanes kwamen – vlak ten noorden van Barcelona – dat ze daar helemaal geen regen hebben gehad. Maar goed, een regendag kun je weer anders invullen en we hebben dan ook weer een middag gebridged. Het was weer heel gezellig en je hebt dan geen erg in het slechte weer.

Gistermiddag zijn we voor het eerst eens even het binnenland ingereden naar een plaatsje Siurana. Dit is hoog in de bergen gelegen boven een stuwmeertje (dat overigens behoorlijk leeg was). Het bleek een plaatje te zijn. Dat vond Hens ook:


We volgen haar even met de ogen:
Dit is je uitzicht vanuit Siurana

En dit is een straat in het dorpje:

Nadat we Siurana hadden verlaten en een kilometer of tien hadden afgelegd, kon ik deze telelens opname van het plaatsje maken, maar wel uit de losse hand. Het leverde een soort aquarel op:




En dan nu weer een charmante oplossing voor een esthetisch vraagstuk. Ik zeg vraagstuk, want ik geloof niet, dat de Spanjaarden problemen hebben met esthetiek. Langs de boulevard bij Cambrils en Salou en ik denk ook wel bij andere badplaatsen zijn er kosten nog moeite gespaard om de omgeving smaakvol aan te kleden. Een saaie rotonde kun je ook opleuken, hoor Nederlanders. Dat doe je bijvoorbeeld zó!



Dit was het dus weer vanuit Cambrils. Wij hopen jullie binnenkort allemaal weer één of meerdere malen te bezoeken en hopen jullie dan in goede gezondheid aan te treffen. We zullen echter vermoedelijk niet zo heel lang in Harlingen zijn, want als alle omstandigheden ons dat toestaan, willen we in januari weer naar Portugal vertrekken. Maar eerst maar eens even Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en de verjaardagen vieren.

Veel liefs en groeten van ons beiden.

Mede namens Hens,

Ties