M.S. "Quayonge"

M.S. "Quayonge"
Mijn reisbrieven publiceer ik onder de naam "Quayonge", naar de boot, waarmee wij vele jaren over de Friese Meren, de Waddenzee en het IJsselmeer hebben gezworven.

zaterdag 5 april 2008

20080405 Monte Gordo

Monte Gordo, 5 april 2008


Lieve en beste allemaal,

Het einde van onze vakantie komt alweer in zicht. We willen uiterlijk 27 april a.s. thuiskomen, maar als het weer in Nederland beter wordt dan het nu is, willen we wat eerder komen. De lange termijn weersverwachting is echter nog slecht. We blijven dus eerst nog maar even hier, al belooft de weersdienst hier ook vanaf maandag wat regenachtig weer. Het is wel altijd afwachten, wat dat hier betekent. Het kan echt stortregenen, maar soms zijn het ook gewoon mooie dagen met een drupje water. Enfin, we zien wel.

Onderstaande foto is inmiddels een vertrouwd beeld voor ons geworden. Het is het eerste stuk weg op de camping, direct na de poort. Je ziet dan de watertoren van Monte Gordo, die dus op de camping staat. Dat is geen enkel probleem, want de camping is ook van de gemeente. Er staat ook een dergelijke foto op Google Maps of Earth. Kijk maar!



We zitten hier in de grensstreek van Portugal met Spanje. De grens wordt hier gevormd door de Rio Guadiana, die de hele streek beheerst. Als je in het binnenland wandelingen maakt, zijn er altijd wel punten waar je de rivier ziet lopen. Heel karakteristiek is ook de brug tussen Spanje en Portugal. Vanuit de verte is het een mooie brug. Je ziet hem ook duidelijk over afstanden van wel 20 km. Helaas is de brug verkeerd ontworpen. Hij ligt in een autosnelweg, maar de vier rijstroken zijn zo smal uitgevallen, dat er een snelheidsbeperking van 70 km/u moest worden ingesteld. Verder is daarmee alle ruimte op de brug benut en is er bijvoorbeeld geen fiets- en voetgangerspad. Stom, stom, stom! Maar ja, dat tref je hier wel meer aan. Zo worden hier ook rotondes aangelegd met EU-gelden. Deze zijn echter ook verkeerd ontworpen. De loop van de fiets- en voetpaden deugt niet. De aansluitingen zijn ook niet altijd op het hart van de rotonde gericht, zodat je dan in theorie met onverminderde snelheid de rotonde kunt “nemen”. Je kunt het de mensen niet kwalijk nemen. Tot voor kort was het hier zeer arm. Er was geen geld om dingen te maken en men heeft dus ook niet kunnen leren van fouten.


Hier de Rio Guadiana gefotografeerd vanaf de westelijke pier in zee. Links Villa Real en rechts de Spaanse stad Ayamonte.

De volgende foto toont de rivier, die zich een weg zoekt door het heuvellandschap. Wij lopen dus deze heuvels op en af en plotseling zie je dan weer de rivier voor je opduiken. Het is verleidelijk om dan steeds een foto te maken.





Hier zien we de brug weer opdoemen. Deze foto is vanaf het Noorden genomen, tegen de zon in.





Langs de rivier zijn mooie dorpjes gelegen. Tot ver in het binnenland zie je ook zeil- en motorjachten voor anker in de rivier liggen. Tot wel 20 km ver is de invloed van het getij merkbaar en je kunt dan ook aan de ligging van de schepen zien of het eb of vloed is.




Als je vanuit Spanje Portugal binnenrijdt, zie je rechts van de brug dit huisje aan de rivier liggen. Het komt bijzonder idyllisch over en ik denk, dat menig toerist er even verliefd naar kijkt en ervan droomt dit te kunnen bezitten.




Natuurlijk hebben wij het bezocht tijdens een fietstocht. Het bleek onbewoond. Maar wij hebben er toch even zitten mijmeren bij een mooi uitzicht over de rivier.

De Portugese douane (Brigada Fiscal) houdt het zo te zien ook goed in de gaten. Of fotograferen de opvarenden elkaar op dit zondagse tochtje?




Aan de overkant, in Spanje, ligt Ayamonte. Dit is een leuke en toeristische stad. Gelukkig niet overdreven druk. Ook hier weer een foto van de brug gemaakt.



Ook in Ayamonte kun je het Manneke Pis vinden.

Op één van onze wandeltochten kwamen we deze prachtige agave tegen.



Hij was echter zo gecharmeerd van de aanwezigheid van Hens, dat het er zomaar zó uitzag ….




En dan nu weer een bijdrage uit de rubriek “Goedkope oplossingen voor dure dingen”.
Achter de auto kijken – zeker als hij wat groter is – is een schier onmogelijke opgave. Vandaar dat er tegenwoordig video-systemen en radar-systemen op auto’s worden gemonteerd om te weten, wat de situatie aan de achterzijde is. De eigenaar van deze Trafic heeft het probleem van het aankoppelen simpelweg opgelost met een extra buitenspiegel. Ik heb het nog nooit gezien, maar ik ben ervan overtuigd, dat deze oplossing vele echtelijke onenigheden over al of niet juiste stuuraanwijzingen kan voorkomen. Overigens zie ik mij nog niet zo’n spiegel op mijn V70 monteren.




Nou, lieve mensen, dit is het weer. Maar eens zien of ik volgende week ook nog zo’n epistel kan fabriceren.

Weer veel groeten uit zonnig Portugal, natuurlijk mede namens Hens.

Ties