M.S. "Quayonge"

M.S. "Quayonge"
Mijn reisbrieven publiceer ik onder de naam "Quayonge", naar de boot, waarmee wij vele jaren over de Friese Meren, de Waddenzee en het IJsselmeer hebben gezworven.

zondag 29 mei 2011

20110529 Évora, Salamanca

Appelscha, 29 mei 2011

Lieve en beste allemaal,


Belofte maakt schuld en ik zou jullie nog een verslagje sturen van onze thuisreis vanuit Monte Gordo. Het is dus eigenlijk alweer oude koek, maar bij het terugzien en uitzoeken van de foto’s heb ik dan toch wel het plezier gehad van het terugbeleven met wat meer afstand.

Wij wilden dus op onze thuisreis nog wat steden bekijken en onze keus was gevallen op Évora, Salamanca en Bilbao. Van Monte Gordo naar Évora is het ruim 200 km. Een makkie dus. Verder kenden wij de route nog niet en het bleek ons, dat de weg vanuit Monte Gordo naar het noorden alleraardigst is. Hij voert voor een groot deel ook langs de Rio Guadiana en biedt leuke uitzichten. Bovendien was het prachtig weer.
Een geheel onverwachte en bijkans adembenemende ervaring kregen wij bij de nadering van Mértola. Deze stad ligt op 70 km van Monte Gordo aan de Rio Guadiana en hij oogde heel toeristisch. Er waren veel heel grote touringcars te zien.
Een bezichtiging paste nu niet in onze planning, maar het is zeker, dat wij bij een volgend verblijf in de Algarve snel een bezoek aan Mértola zullen brengen. Zouden jullie dat ook niet bij het zien van de volgende foto?



Mértola (internetfoto)

De reis naar Évora verliep probleemloos en wij kwamen ’s middags mooi op tijd op de keurige camping aan. Diezelfde middag zijn wij per fiets naar het centrum geweest om de boel globaal te verkennen en de volgende dag zijn wij met de auto tot aan de oude stadsmuur gereden om verder die dag te voet de stad te bezichtigen.


“ÉVORA
Is de hoofdstad van het gelijknamige district in zuidoost Portugal, hoofdplaats van de historische provincie Alto Alentejo, met 35.200 inwoners. De stad wordt omgeven door een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw.
Toen de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus de stad koloniseerden was Évora al een zeer oude nederzetting. In 416 is de stad overgegaan in handen van de Visigoten. In 711 veroverden de Moren de stad. Na de Reconquista is de stad enige tijd hoofdstad van Portugal geweest.
Agrarisch handelscentrum met textiel- en voedingsmiddelenindustrie, maalderijen en kurkverwerking, verbonden met Faro en Lissabon middels autosnelweg en spoorlijn. Binnenlandse luchthaven. Zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop.
De stadskern bestaat uit bochtige straatjes met witte huizen en arcadegalerijen die van de acropolis naar beneden lopen. De acropolis is het oudste gedeelte van de stad.”

Zie eventueel verder op: http://www.stedentipsvoortrips.nl/portugal/evora.htm

Het historische centrum van Évora is als een monumentaal geheel van groot historisch en cultureel belang door de Unesco in 1986 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.


Impressie van de acropolis.



Praça de Giraldo (centrale plein).

Largo(plein) Conde Vila Flor met Romeinse tempel (1e eeuw) en museum.




Die Portugezen houden wel van een feestje en tijdens ons bezoek werd er in Évora een middeleeuwse markt gehouden. Die noemen ze:

Mercado Medieval





Kleurig en gezellig, met ………………..


oude ambachten, …………….


oude lawaaimuziek en ………….



echte roofvogels.



Macaber en sinister …………

Naast de Koninklijke Kerk van San Francisco vinden we de Capela dos Ossos (kapel van de beenderen). Elk stukje muur, elke pilaar is bekleed met menselijke botten. Mochten er mensen zich onsterfelijk wanen, dan wordt je daar hier heel snel van genezen. Men wacht daar al op jouw gebeente!

Capela dos Ossos



Vertaling van het bovenschrift hieronder.



































Je mag wel foto’s maken, maar dat kost dan een euro.

Aquaduct

Heel bijzonder is ook het van 1533 – 1537 gebouwde aquaduct. De volgende serie foto’s (zonder commentaar) laten het aquaduct zien van de binnenstad naar buiten. Het is uiteraard gebouwd om water van buiten naar binnen in de stad te brengen.

























Salamanca

Tot aan deze terugreis passeerden wij Salamanca altijd met hoge snelheid. Dat kwam, omdat het gewoon steeds halverwege een dagetappe lag. Maar we hadden nu besloten om er toch even rond te kijken. Daar hebben wij geen spijt van gekregen. Het centrum herbergt een prachtige architectuur en wij raden iedereen aan hier ook even te verwijlen.

“Topstuk” van het geheel is de kathedraal, of eigenlijk zijn het twee tegen elkaar aangebouwde kathedraals. Het oude, romaanse gedeelte dateert van de twaalfde eeuw. Het nieuwere gedeelte is in gothische stijl gebouwd.

Voordeur kathedraal.



La Casa de las Conchas (het huis van de schelpen).




Deszelfs binnenplaats.








Plaza Mayor.



Verrassend was het om in een parkje een standbeeld van Christoffel Columbus aan te treffen. Zijn relatie met Salamanca heb ik nog niet kunnen vaststellen. Hij wijst wel naar het westen!





Gezicht op de kathedraal vanaf de San Esteban (kerk en klooster).






Wij hebben de San Esteban bezocht. Hieronder een paar foto’s:

Pantheon van de theologen. Dit is de laatste rustplaats van de beroemdste theologen, die verbonden waren aan de universiteit van Salamanca.



De kerk zelf.






Palacio de Anaya.


Einde.

We hadden wel genoeg gezien. We besloten om naar huis te gaan. Bilbao komt bij een volgende reis wel in beeld. Guggenheim houden we in reserve. We bewaren ook aan deze reis fijne herinneringen met hoog genoteerd “ons” terras aan de Rio Guadiana in Vila Real met dat spotgoedkope, maar overheerlijke pilsje.



Onze volgende reis is welgeteld 40 km lang en ik hoef nauwelijks te rijden. Op 9 juni a.s. vertrekken wij naar Terschelling om daar onder andere het Oeral-festival bij te wonen. Als het mij lukt om leuke stof te verzamelen voor een volgende brief, dan zal ik die zeker maken.



Veel groeten van ons,

Ties