M.S. "Quayonge"

M.S. "Quayonge"
Mijn reisbrieven publiceer ik onder de naam "Quayonge", naar de boot, waarmee wij vele jaren over de Friese Meren, de Waddenzee en het IJsselmeer hebben gezworven.

maandag 21 juli 2014

20140722 Potsdam, Berlijn, Werder





Sans Souci.

Op naar Potsdam.

Vanaf het eiland Rügen gingen wij op 16 juni 2014 op weg voor een kort verblijf in de omgeving van Potsdam. Dat viel nog niet mee. De uitgezochte camping bleek vol. De vriendelijke eigenaar wist voor ons een andere camping te regelen tegen hetzelfde goedkope ACSI-tarief.
Toen wij in de buurt kwamen van deze camping bij de Schwielowsee werden wij geconfronteerd met het bestaan van de rivier de Havel. Wij moesten er over en er was geen brug, maar een veerpont. Een paar kilometer van te voren was deze voorziening al aangekondigd en door onbekendheid maakte enige onzekerheid zich van mij meester: “Konden wij er met de caravan wel op?” Gelukkig verzekerde een tegemoetkomende vrachtwagenchauffeur mij desgevraagd, dat de pont geschikt was voor eenheden tot 30 ton. Nou, dat was een pak van mijn hart.

Het veer.
Toen wij ook de volgende dag – en nu in Caputh – op weg naar Potsdam alweer  met een veer werden geconfronteerd, was duidelijk, dat die Havel een belangrijk landschappelijk element in deze omgeving was. En dat niet alleen: er was zelfs een provincie naar genoemd:

Havelland.

Wapen

Het Havelland heb ik als een lieflijke streek ervaren. Niet verwonderlijk is het dan ook, dat men naast de provincie Havelland ook de toeristische streek Havelland onderscheidt, een wat meer uitgebreid en aan de rivier gebonden gebied, dat ook belangrijke plaatsen als Oranienburg, Potsdam en Brandenburg omvat.

Het was bij deze reis onze bedoeling om Potsdam te bezoeken en te ervaren, wat er van die enorme bouwput van Berlijn eind jaren ’90 van de vorige eeuw is geworden.

Er is bijgekomen een nieuwsgierigheid naar het toeristische Havelland, dat zoals alle door water gedomineerde gebieden prima per fiets is te bezichtigen. Maar het lijkt ook een interessant vaargebied, waar motorbootbezitters, die langere tochten niet schromen, zich tenminste op zouden moeten oriënteren.
Zie ook:
en de reisgidsen.


Potsdam.


Het was de Pruisische koning Friedrich der Groβe, die in 1744 opdracht gaf om de “woeste heuvel” vlak buiten Potsdam van terrassen te voorzien en er wijn te gaan verbouwen. Vervolgens werd op de top van deze heuvel een slot gebouwd en aan de voet ervan werd een tuin aangelegd. Het slot Sans Souci zou gedurende bijna een halve eeuw de zomerresidentie van deze vorst zijn.
Vele gebouwen werden vervolgens aan het 290 ha grote complex toegevoegd, waaronder het imposante Neues Palais en de Neue Orangerie.
Voor de rondleiding in het zomerpaleis werden de bezoekers voorzien van audioapparatuur. Voor ons waren er Nederlandstalige exemplaren beschikbaar.

Zelf hebben wij één dag uitgetrokken om het park te bezoeken, maar het leent zich zeker voor meerdere bezoeken. Als attractie vind ik het minstens zo aantrekkelijk als Versailles.

Sans Souci.



Park Sans Souci.



Het Chinese Theehuis.


Römische Bäder.








Neues Palais.



Nieuwe Orangerie.





Potsdamer Platz, Berlijn
We hebben er uitgebreid rondgelopen. De ontelbare bouwkranen over vele kilometers, die we bij ons vorige bezoek aantroffen,  zijn verdwenen, althans niet meer te zien. Nu: moderne, zakelijke bouw, maar zeker geen La Défence.

Potsdamer Platz.



Het winkelcentrum.








Restanten van de Muur.





Plaquette in het trottoir.








Hier liep de muur.

Werder (Havel)

Een echte Havelimpressie doe je op bij een bezoek aan het plaatsje Werder (23.000 inw.).
Mijn reisgids zegt niet zoveel over Werder, maar dit is weer zo’n plaats om verliefd op te worden. Het oude deel ligt op een eiland in de rivier, maar is eenvoudig over een brug te bereiken. Wandelend, want autorijden is er in dit deel van de plaats niet bij voor bezoekers.
Al vanaf de brug word je een Anton Piekachtig uitzicht geboden op het eiland. Vandaar ook wellicht, dat ik op onderstaande foto, die ik op Facebook publiceerde, de reactie kreeg, dat het “net” Nederland was.

Zicht op Werder.

Het eiland laat zich goed bekijken. Zo ongeveer langs de oevers loopt een goed aangegeven wandelroute.



Markt en Baderstraβe.

Vanaf een steiger aan de oostkant van het eiland is goed te zien, dat de Havel hier weer de breedte van een meer heeft.

Havel.




Uferpromenade.
Alles is mooi aangeharkt en schoon. De inwoners doen hun best om middels al of niet artistieke uitingen hun omgeving te verfraaien. Ze moeten hier wel veel plezier aan beleven. Wij ook.



Alles in schelpen. Ook het galjoen linksonder.






Bijna overal goed te zien ….



Muzikale kikker.



Tuinvlijt van een visserman ………..

Conclusie: Potsdam vind ik een “must”. Berlijn is natuurlijk een gigantische wereldstad, maar voor de Potsdamer Platz hoef je er niet naar toe. Havelland is voor de natuurminnende zomertoerist een interessante bestemming.

Ties Wierda

Foto’s: eigen foto’s

Zie voor meer reiservaringen mijn complete blog: www.quayonge.blogspot.com .